Stadsdeel Centrum

Een baan om jaloers op te worden: beheerder Wegen en Straatmeubilair in het bruisende centrum van Amsterdam. Erwin van der Steen is er dan ook trots op. “Als het gaat om de buitenruimte is dit één van de meest dynamische gebieden  om te beheren.”

Ooit was Erwin stratenmaker en droomde hij van een carrière als profvoetballer. Maar toen die droom niet uitkwam, besloot hij zijn LTS-diploma aan te vullen met een MTS-opleiding Civiele Techniek. “In 1982 kwam ik in dienst bij de Gemeente Amsterdam”, vertelt Erwin. “Via diverse functies ben ik doorgegroeid. Als beheerder Wegen en Straatmeubilair ben ik nu samen met mijn collega-beheerders Groenvoorziening/spelen en Waterbouwprojecten verantwoordelijk voor het beheer van de totale buitenruimte van het stadsdeel afdeling Beheer en Onderhoud. Heel veelzijdig. En altijd met de reuring van Mokum om je heen; je zit elke dag in een andere film in het centrum van Amsterdam.”

Uitvoeringsplan

Erwin is in zijn vakgebied verantwoordelijk voor de directievoering van de onderhoudswerken, planning, evaluatie en budgetbewaking. “Voor de start van elk jaar stellen we een Uitvoeringsplan op”, aldus Erwin. “Daarin staan alle door de opzichters verwachte onderhoudswerkzaamheden. Die worden ook afgestemd met onze collega’s rayonmanagement in het stadhuis. Zo programmeren we een goed en overzichtelijk Uitvoeringsplan, compleet met planning en budgettering voor het komende jaar. Bij wijze van evaluatie maken de opzichters een beeldrapportage van het verloop van de werkzaamheden; hoe de locatie er eerst bij lag en hoe het is geworden.”

Adviseur bij nieuwbouw

Bij de herinrichting van de buitenruimte van nieuwbouwprojecten treedt Erwin op als adviseur: “Samen met mijn twee collega-beheerders beoordeel ik of de plannen haalbaar zijn, en of ze in de toekomst bijvoorbeeld niet veel kosten of problemen met zich mee zullen brengen. In een Projectteam proberen we dan tot de beste oplossing te komen. En zodra de projecten worden opgeleverd, dragen we ze over aan de afdeling Beheer en Onderhoud.”

Rondje binnenstad

Erdi is een leverancier waar Erwin van op aan kan. ”Ik werk al sinds 1993 met ze samen op het gebied van verkeerstechniek en straatmeubilair. Er is sinds die tijd veel veranderd qua regelgeving en procedures, echter is door de jaren heen de samenwerking nog steeds constructief. Ze leveren altijd toegevoegde waarde en dat vind ik het belangrijkste. We gaan dan ook geregeld samen de projecten van Erdi schouwen. Deze rondjes door de binnenstad van Amsterdam leidden vaak tot nieuwe ideeën en oplossingen. Een traditie die we wat mij  betreft nog lang mogen voortzetten.”