Simon Sprietsma

Het nieuwe centrumgebied van Zaanstad begint steeds meer vorm te krijgen. Het gebied rond het nieuwe stadhuis is grotendeels gereed en de nieuwe Ontdempte Gracht is ook volop in gebruik door het winkelpubliek. Een van de architecten die betrokken is bij de ontwikkeling van het nieuwe centrumgebied is Simon Sprietsma. In samenwerking met Erdi ontwierp hij stoelen en zitbanken die begin mei geplaatst werden op het Stadhuisplein.

Simon Sprietsma is deels in dienst van de Dienst Ruimtelijke Ordening Amsterdam en werkt daarnaast als zelfstandig architect. Simon en Erdi hadden al eerder samengewerkt tijdens projecten in opdracht van de (deel)gemeenten van Amsterdam. Voor één van de vele projecten waar Simon aan werkte ontving hij de prestigieuze Wibautprijs uithanden van Job Cohen.

Simon: “De Gemeente Zaanstad is ambitieus en heeft naar mijn mening een goede visie op het centrumgebied. In Zaanstad zijn er relatief weinig managementlagen en zo kan men sneller tot besluiten komen. Ik ben dan ook erg enthousiast over de ontwikkelingen in het centrumgebied. Door de opstelling van de betrokkenen, kan ik voor meer dan 100% mijn creativiteit kwijt in deze opdracht.” In opdracht van de Gemeente Zaanstad ontwierp Simon Sprietsma vijf stoelen en twee zitbanken die inmiddels geplaatst zijn op het nieuwe Stadhuisplein. Hij liet zich daarbij inspireren door de Canapé van Erdi. Simon:”Die bank heeft zich qua vormgeving en zitcomfort bewezen. Omdat de banken en stoelen geplaatst zouden worden op drie verschillende hellingen langs de gebouwen, heb ik ze in mootjes gehakt en ‘trapsgewijs’ mee laten lopen met de helling. De hardhouten zittingen en rugleuningen zijn ‘blind’ gemonteerd op het frame van de banken en stoelen. Het ontwerp, met een matte uitstraling en in hoogglans gepolijste RVS leuningen, moet refereren aan de scheepsbouw. Toen het ontwerp stond, ben ik met de mensen van Erdi aan tafel gegaan om het ontwerp technisch uit te werken. Erdi had voor het buigen en afwerken van de leuningen proefstukken gemaakt.” Uiteindelijk zijn de banken en stoelen echt hand- en maatwerk geworden. Er was sprake van drie hellingen, die alle drie onder een verschillende hoek afliepen. Daarnaast stonden de vitrines en vensterbanken van het gebouw niet 100% in het lood. Daarom is elke helling bij de constructie nagebootst en kwam het aan op een precisie werk bij het plaatsen. Simon: “Het is een prachtig geheel geworden, mede door de goede samenwerking met Erdi. Mijn ideeën worden goed vertaald, zonder concessies te doen ten aanzien van het ontwerp.”