Piet Boon

Jacob Cornelisz van Oostsanen, 1470 geboren in Oostzaan, was kunstschilder en ontwerper van houtsneden. Hij wordt beschouwd als een van de grootste Nederlandse meesters van de 16e eeuw. Topstukken van Jacob van Oostsanen komen voor het eerst bijeen in de tentoonstelling ‘Van Oostsanen komt thuis’, van 15 maart t/m 29 juni 2014 in Amsterdam en Alkmaar. Ter gelegenheid van deze expositie gaf Paul Spies, directeur Amsterdam Museum, designstudio Piet Boon® opdracht een bank te ontwerpen geïnspireerd op van Oostsanen

Piet Boon: “Paul Spies kwam op het idee om ons te vragen een ontwerp te maken, omdat hij overeen­komsten tussen mij en Jacob van Oostsanen zag. Zo vond Paul Spies bijvoorbeeld dat Jacob van Oostsanen als kunstenaar dezelfde drive en commerciële kijk had, die hij bij mij ook herkende. Daarnaast delen we natuurlijk dezelfde geboortegrond. Ik had wel over Jacob van Oostsanen gelezen en kende natuurlijk wel zijn historie door het beeld bij de kerk in Oostzaan, maar door het initiatief van Paul Spies ben ik van Oostsanen heel anders gaan waarderen.”

Het team van Piet Boon ontwierp de biechtstoelbank en Erdi fabriceerde drie exemplaren. Piet Boon: “Doordat van Oostsanen veel katholieke opdracht-gevers had, werden wij geïnspireerd door het biechten en zo werd het idee voor de biechtstoelbank geboren. De hoge, uit balken opgebouwde, leuning biedt een soort privacy aan de personen die aan weerszijden van de bank zitten. De bank is vervaardigd van hardhouten balken. Mooi dat ongelakte hout, laat het maar grijs worden. Erdi heeft heel veel aandacht besteed aan de constructie en afwerking. Doordat je geen schroeven of gaten ziet is de bank mooi strak. Ik vond het ook wel passend dat de biechtstoelbank door Erdi gemaakt is. Erdi is ook een Zaans bedrijf en ze hebben feeling met dit soort ontwerpen.” De banken staan bij zowel het Amsterdam Museum als het Stedelijk Museum Alkmaar.

Als ontwerper en creator van woonconcepten is Piet Boon een merk geworden. Vooral in Amerika en Azië geniet zijn multidiscilplinaire designstudio een enorme bekendheid vanwege de internationale uitstraling en herkenbare stijl van hun projecten. Op dit moment werkt de designstudio aan grote projecten: 58 appartementen en een town house in New York (Wall Street, West Village), strandvilla’s op Antiqua en projecten in Tapei en Kuala Lumpur. De laatste jaren legt Piet Boon® zich ook steeds meer toe op concepten en ontwerpen voor hotels in het hogere segment. Piet Boon: ”Ik ben regelmatig op reis en slaap veel in hele luxe, luxe of gewone hotels. Wat me vaak opvalt, is dat er veel aandacht wordt besteed aan design, maar niet aan ‘gebruiks­vriendelijkheid’. En dat terwijl je je eigenlijk in een nacht thuis moet voelen. Die ervaring nemen wij mee in onze ontwerpen voor hotels.” Meer informatie vindt u op www.pietboon.com.