Gemeente Spijkenisse

Wim Stolk is sinds 2009 civieltechnisch medewerker bij de gemeente Spijkenisse, om precies te zijn bij het ingenieursbureau van de sector Stad en Wijk. Samen met een collega maakt hij bestektekeningen, schrijft hij bestekken en maakt hij ramingen. Kortom: de complete werkvoorbereiding van een civieltechnisch project gaat door zijn handen. Zodra een werk is voorbereid en is aanbesteed, wordt het werk buiten uitgevoerd, waarna de afdeling Beheer het overneemt.

Spijkenisse is een jonge stad vlakbij Rotterdam en telt op dit moment zo’n 75.000 inwoners. “Spijkenisse groeit al dertig jaar en is altijd actief bezig om de openbare ruimte te optimaliseren”, aldus Wim Stolk. “Het onderhouden van de wegen, tal van herstraatprojecten, de groenvoorziening. Als gemeente vinden wij het belangrijk dat alles er keurig bij ligt.”

Spijkenisse centrum

Sinds een jaar of acht is Spijkenisse bezig het centrum op te knappen. Wim Stolk: “Het was niet alleen verouderd, maar ook te klein geworden in verhouding tot de stad. We hebben de bestaande winkelstraten opnieuw bestraat, nieuw straatmeubilair geplaatst en nieuwe verlichting geïnstalleerd. De looppaden zijn nu van gebakken straatstenen, de entrees van de winkels van Belgisch/Chinees hardsteen. Het centrum is nu grotendeels autovrij. Voor leveranciers wordt wel een uitzondering gemaakt: vóórdat de winkels opengaan mogen zij er nog rijden. Daarna wordt het gebied afgesloten met verzinkbare paaltjes. Van Erdi natuurlijk.”

Oplevering 2012

Het bestaande winkelgebied wordt uitgebreid met het Stadsplein aan de ene kant en een nieuwe bibliotheek aan de andere kant. Daar komt ook de vaste plek voor de markt, aan de Vredenhofstraat. Wim Stolk: “Dit project is nog in volle gang. Het straatwerk van het Stadsplein wordt dit jaar afgerond, de totale opleve-ring staat gepland voor 2012. Het meubilair en de verlichting worden als laatste geplaatst. Denk bijvoorbeeld aan extra banken en handige fietsenstandaards, gecombineerd met sfeerbepalende verlichting, die de veiligheid bevordert. Alle elementen van het nieuwe centrum moeten met elkaar in evenwicht zijn.”

Autovrij

Omdat het gebied autovrij is geworden, wordt er veel parkeergelegenheid gerealiseerd. “Onder het Stadsplein en onder de bibliotheek komen ondergrondse parkeergarages. Op het dak van een grote supermarkt ten zuiden van het Stadsplein komt ook een viertal parkeerverdiepingen. Het centrum van Spijkenisse  is straks heerlijk rustig en toch optimaal bereikbaar.”

Erdi

De gemeente Spijkenisse werkt al jaren samen met Erdi. “De contacten zijn gewoon goed. Als er een probleem is, wordt het nog dezelfde week opgelost. En de producten van Erdi zijn gewoon goed én mooi. Voor ons  huidige centrumproject heeft Erdi veel ge- leverd: antiparkeerpalen, verzinkbare palen met sleutel, wegpunaises voor de markering van het trottoir en banken van het model  Public. Dat model is door onze ontwerpaf- deling gekozen op basis van de vormgeving en de duurzaamheid; de bank is gemaakt van FSC-hout en CO2-neutraal geproduceerd. Dat laatste is voor ons een belangrijk criterium.” Tevens heeft Erdi drie geleidingen geleverd ten behoeve van de drie Leilindes in de Kaaistraat in het centrum van Spijkenisse.

Racefiets

Voordat Wim Stolk bij de gemeente Spijkenisse terechtkwam, werkte hij onder meer voor Heijmans aan de randweg van Eindhoven en in dienst bij diverse gemeenten waaronder Rotterdam. “Ik heb veel ervaring en dat komt mij in Spijkenisse goed van pas. Het projectmatige vind ik inspirerend. Je begint met niets en als je klaar bent heb je iets prachtigs gerealiseerd. Geweldig toch? Ik moet alleen wel eerlijk toegeven, dat ik het mooie ook  snel weer gewoon vind; als ik in het weekend in mijn wielrennersoutfit op de pedalen sta,  flitsen al die mooie straten onopgemerkt aan me voorbij. Zonde eigenlijk.”