Gemeente Heerlen

Jos Butink, projectleider techniek bij de gemeente Heerlen.

Jos Butink is een van de vier projectleiders stadsbeheer. Als projectleider techniek is hij verantwoordelijk voor de openbare verlichting, verkeerslichtinstallaties, parkeersystemen, pompen, gemalen, bebordingen en markeringen. Na een administratieve opleiding ging Jos 42 jaar geleden voor de gemeente Heerlen werken. Maar de hele dag achter een bureau bleek niets voor hem, hij wilde naar buiten. Een carrière switch binnen de gemeente maakte dat hij zich nu als een vis in het water voelt.

Binnen de gemeente Heerlen is Stadsbeheer verdeeld over de disciplines: civiel, groen, reiniging en techniek. “Omdat de disciplines veel raakvlakken met elkaar hebben werken we nauw samen en overleggen we regelmatig. Binnen het team hangt een bijzonder goede werksfeer en veel collega’s werken ook al vele jaren bij de gemeente”, aldus Jos. “Ik zeg altijd dat ik qua onderhoud, vervanging en nieuwbouw verantwoordelijk ben voor alles waar een ‘draadje’ aan zit. Momenteel ben ik bezig met het grootschalig vervangen van de openbare verlichting. Ik coördineer de werkzaamheden, stuur de werkzaamheden aan en zorg voor een goede voortgang. Ik zet voor mijn projecten veel bestekken in de markt en ben daarom ook nauw betrokken bij de inkoop. Bij Erdi is Jan Vellekoop mijn aanspreekpunt, we kennen elkaar al zeker 15 jaar.” We zien elkaar regelmatig hier op de werf of op beurzen en Jan informeert mij altijd over noviteiten en zorgt regelmatig voor nieuwe documentatie.”

Naast de Canapé zitbanken levert Erdi ook al jaren verschillende modellen afzetpalen aan de gemeente Heerlen. “Enkele jaren geleden werd onze gemeente als wegbeheerder geconfronteerd met een aansprakelijkheidskwestie. Een fietser had letsel opgelopen doordat de persoon in kwestie geen licht voerde en tegen een afzetpaal aan reed, die alleen was uitgerust met reflectiemateriaal. Erdi was in die periode al volop bezig met de ontwikkeling van afzetpalen uitgerust met een zogenaamde Solar Flash. Een paalkop in een behuizing van slagvast polycarbonaat en zelf ontstekende alternerende LEDverlichting die door de solar technologie geen externe stroombron nodig heeft. Wij waren bijzonder geïnteresseerd in die ontwikkeling, wat leidde tot een samenwerking. Erdi ontwikkelde een aantal prototypes die onder andere als pilot in onze gemeente werden geplaatst. Tijdens de proefperiode bleek dat de paal met Solar Flash een goede oplossing was, alleen voorzagen we dat de lamp ook een signaal werking zou hebben naar vandalen. Dat probleem liet Erdi niet liggen. Er werd een ring ontwikkeld waardoor de Solar Flash verzonken gemonteerd kon worden. Terugkijkend op die ontwikkeling ben ik blij dat wij als gemeente een bijdrage hebben kunnen leveren aan de oplossing van een probleem waar vele wegbeheerders mee te kampen hebben. Inmiddels staan er in onze gemeente meer dan vijftig Solar Flash afzetpalen. Mijn collega’s noemen de paal hier ook wel gekscherend ‘afzetpaal model Butink’.”

Jos is een Heerlenaar in hart en nieren. In zijn vrije tijd staat hij regelmatig langs de lijn tijdens voetbalwedstijden van zijn zoon en dochter en trekt hij graag met zijn vrouw de bergen in voor wandelvakanties. Verder is hij een echte klusser. Niet alleen thuis, maar ook bij de kinderen komt zijn handigheid goed van pas.Binnenstedelijke herinrichting is meer dan alleen de buitenruimten.”