Gemeente Haarlem

“De zorg voor alles waar een stekker aan zit”

Haarlem, de Noord-Hollandse hoofdstad, heeft een monumentaal stadscentrum dat  veel bezoekers trekt. Johan Sulman, hoofd bureau Techniek van de gemeente Haarlem, zorgt er samen met zijn twaalfkoppige team voor dat de stad het hele jaar door haar unieke uitstraling behoudt.

“Schoon, heel en goed. Dat zijn onze prioriteiten. De beleving van de openbare ruimte in deze fantastische stad moet aangenaam zijn voor inwoners en bezoekers. De afdeling Dagelijks Beheer & Techniek, waar wij onderdeel van uitmaken, houdt zich bezig met reparaties, schade- en klachtenafhandeling, inspecties en het beheer van alle zaken in de openbare ruimte. Het bureau Techniek is simpel gezegd verantwoordelijk voor alles waar een stekker aan zit. Denk aan bruggen, pompen, verkeerslichten, riolen en straatverlichting.”

Dynamische toegang

De stad Haarlem staat bekend om de oude binnenstad, waar duizenden bezoekers zich dagelijks aan de monumentale pracht en praal vergapen. Johan: “Om onder andere de veiligheid te bevorderen, zijn er voet-gangersgebieden gecreëerd. De toegankelijkheid van deze gebieden is dynamisch en wordt gereguleerd door middel van verzinkbare palen, ook wel vezips genoemd. Momenteel zijn we bezig om twaalf vezips te vervangen van de in totaal achttien die Haarlem rijk is. Dat doen we in samenwerking met Erdi, wat ons tot nu toe erg goed bevalt. Erdi gaat oplossingsgericht  te werk, dat merkten we al in de voorbereiding. Bovendien leveren ze maatwerk.”

Even puzzelen

“De nieuwe serie vezips zijn standaard”, vertelt Johan. “De paslezer en de intercom in de bedieningszuil heeft Erdi echter geheel naar onze wens ontworpen. Duurzaam, vandalismebestendig, van hoogwaardige kwaliteit en met een krachtige uitstraling. Dat is echt maatwerk. De bedieningszuil  is zeer herkenbaar voor de gebruikers,  omdat de vormgeving perfect aansluit bij die van de vezips. Vanwege de compacte vorm was het even puzzelen om beide  palen goed op elkaar aan te laten sluiten, maar uiteindelijk zijn we daar prima in geslaagd.” Erdi plaatst de palen in afstemming met bureau Techniek. Johan vervolgt: “Het is prettig dat Erdi flexibel is op het gebied van planning. Daarom gaan we in de toekomst ook graag met ze verder.”

Toekomstwensen

Wat staat er zoal op het programma  voor de openbare ruimte van Haarlem? “De komende tijd willen we een aantal  wensen waarmaken”, aldus Johan. “Energiebesparing door LED verlichting in de  straatverlichting bijvoorbeeld; aanleg van glasvezelkabels en een bewonersgericht systeem voor de ‘toegangspas dynamische afsluiting binnenstad’, ook wel de palenpas genoemd. Dit laatste project is al in een vergevorderd stadium. Met dit systeem wordt per bewoner of bezoeker de toegang tot een gebied gedifferentieerd. De software is al ontwikkeld en wordt binnenkort toegepast. De inbouw van dit nieuwe paslezersysteem is dan weer een klus die we samen met Erdi gaan klaren!”