Gemeente Apeldoorn

Landschapsarchitect Gerrit van Oosterom van de Gemeente Apeldoorn.

“Binnenstedelijke herinrichting is meer dan alleen de buitenruimten.”
Apeldoorn is begin 2015 gestart met de tweede fase van de herinrichting van de binnenstad. Doelstelling van de gemeente is om samen met ondernemers, bewoners, de wijkraad en andere betrokkenen te werken aan een binnenstad met een groot aanbod aan winkels, horeca en cultuur, waar het prettig wonen en verblijven is. Daarnaast wordt er gestreefd naar een goede bereikbaarheid zowel lopend, per fiets, met de auto, of met het openbaar vervoer. De binnenstad moet voor de regio en de 158.000 inwoners van de gemeente een prettige verblijfplaats worden met een kwaliteitsvolle groene uitstraling. Gerrit van Oosterom is als landschapsarchitect van de Gemeente Apeldoorn nauw betrokken bij het intensieve herinrichtingstraject van het binnenstedelijke gebied.

Kernwinkelgebied als tweede fase.

“Als één van de landschapsarchitecten van de gemeente ben ik naast het ontwerpen van de buitenruimten van de binnenstad ook bezig met een stuk beleidsontwikkeling rond dit grootschalige project”, opent Gerrit. “Maar de herinrichting is meer dan alleen de openbare ruimten, het betreft onder andere ook het nadenken over de invulling van terrassen, herstel van gevels van panden en het ruimte geven aan meer initiatieven van bewoners bijvoorbeeld voor het ‘vergroenen’ van de straat. Mijn rol is het ontwerpen, creatief begeleiden, visieontwikkeling en het participeren in een aantal paralleltrajecten. Begin dit jaar zijn we gestart met het uitrollen van de tweede fase, die zich richt op het hart van het kernwinkelgebied inclusief de Hoofdstraat, de belangrijkste winkelstraat van Apeldoorn. Dit moet eind 2016 afgerond zijn en daarna zullen we ons in de derde fase gaan richten op het Marktplein en de omgeving daarvan.“

Gevelfonds stimuleert.

Voor de pandeigenaren in de binnenstad is er in samenwerking met de provincie Gelderland het Gevelfonds opgericht. Gerrit: “Om pandeigenaren te stimuleren de historie terug te brengen in het hedendaagse straatbeeld is het Gevelfonds opgezet. Pandeigenaren kunnen niet alleen aanspraak maken op subsidie als ze hun gevel in oude staat terugbrengen, maar we ondersteunen ze ook met expertise, advies en historische foto’s. Het resultaat overtreft elke verwachting. Het werkt aanstekelijk merken wij en heeft pandeigenaren in de binnenstad nog meer betrokken gemaakt bij het belang van een kwaliteitsvolle binnenstad die haar historie met trots aan de bezoekers laat zien.”

Eén stijl, veel varianten.

Belangrijke speerpunten in de visie op de inrichting van de openbare ruimten in het binnenstedelijke gebied zijn een hoogwaardige vloer met kamerbreed ‘tapijt’ van gebakken klinkers, meer groen, een betere verlichting en de toepassing van comfortabel straatmeubilair. Gerrit: “Bij het ontwerpen van alle buitenruimten is onze doelstelling veel groen terug te brengen in de binnenstad en mensen meer comfort te bieden door extra banken te plaatsen en bijvoorbeeld watertappunten te realiseren. Bij andere projecten maakten we gebruik van verschillende soorten straatmeubilair, maar bij de inrichting van de binnenstad hebben we gekozen voor één stijl, wat de banken betreft is dat de Canapé van Erdi. De Canapé heeft een duurzame uitstraling door het gebruik van FSC hout, zit comfortabel en is overal toepasbaar doordat deze op maat leverbaar is in vele varianten. Daarnaast heeft de Canapé een tijdloze uitstraling en is daardoor toepasbaar in zowel een moderne als historische omgeving. Iets wat juist voor de binnenstad van Apeldoorn van groot belang is. Erdi heeft de afgelopen tijd een diversiteit aan Canapé’s geleverd, waaronder diverse boombanken. Momenteel wordt er voor op een druk kruispunt van straten in het centrum een zeskantige boombank ontwikkeld door Erdi, met als doel het kruispunt tot een bijzondere verblijfsplek te maken. Deze bank wordt aan de bovenzijde afgesloten, zodat er geen vuil tussen de boom en de bank kan vallen. Verder worden er in de bank spots geïntegreerd, om de boom in zijn geheel uit te lichten.”

Profiel Gerrit van Oosterom

Gerrit van Oosterom is als landschapsarchitect sinds 8 jaar in dienst bij de Gemeente Apeldoorn. Daarvoor was hij werkzaam bij een groot landelijk adviesbureau op het gebied van landschapsarchitectuur. Zijn keuze om de overstap te maken naar de Gemeente Apeldoorn werd medebepaald door het feit dat hij in zijn huidige functie intensief en langdurig betrokken kan zijn bij complete projecten van planontwikkeling tot uitvoering. Gerrit volgde een HBO opleiding tuin- en landschapsarchitectuur die hij later aanvulde met een Masterstudie gericht op het ontwerpen van openbare ruimten en met een academische studie Landschapsgeschiedenis.