Gemeente Alkmaar

De afdeling Parkeerbeheer van de gemeente Alkmaar beheert vier parkeergarages, een ondergrondse fietsenstalling, 15 selectieve afsluitingen en alle parkeerrouteinformatiesystemen (PRIS) en ticketautomaten in de gemeente. Kees den Tek is verantwoordelijk voor het technisch beheer.

Na de MTS (elektro en werktuigbouw) werkte Kees den Tek bij enkele installatiebedrijven in de regio Rotterdam. Hij was daar verantwoordelijk voor het beheer en de uitvoering van de technische installaties in onder andere kantoorpanden, winkelcentra, een gevangenis en diverse musea. “De liefde bracht mij naar het noorden. In 2001 solliciteerde ik bij de gemeente Alkmaar en werd ik aangenomen als technisch beheerder bij Parkeerbeheer. Parkeerbeheer is een klein hecht team  met een groot werkgebied. Door de efficiënte automatiseringsgraad en de inzet van moderne communicatietechnologieën kunnen we alles op afstand coördineren, bewaken en bedienen.”

Flexibele leverancier

Alle objecten die hij en zijn collega’s beheren, zijn uitgerust met camerasystemen en  worden door de meldkamer beheerd. Kees den Tek: “Er zit altijd één collega op de meldkamer, een ander is buiten in de stad, om bij problemen of storingen direct ter plaatse te kunnen zijn. Deze werkwijze levert een enorme personele besparing op. We zetten veel techniek in en hebben dus solide en flexibele leveranciers nodig waarmee goede afspraken te maken zijn. Erdi is zo’n leverancier.”

De praktijk

Ondanks alle aanwijzingen en beveiligingsmaatregelen doen er zich toch soms opmerkelijke situaties voor bij de objecten die worden beheerd. “Maar we nemen onze taken serieus en doen onderzoek naar de oorzaak. De camera’s bij de selectieve afsluitingen zijn een onmisbaar instrument in ons vakgebied, namelijk het beheren van  de openbare ruimten. Gelukkig leggen deze alle situaties vast.”