Bureau B+B

Bij Bureau B+B aan de Herengracht in Amsterdam werken zo’n 25 mensen. Eén van hen is  Ing. Jeanette Visser. Zij is niet alleen projectleider, maar maakt sinds kort ook deel uit van de zeskoppige directie. “Ons bureau is betrokken bij talloze projecten door het land heen, maar ook enkele spraakmakende projecten in het buitenland.”

Bureau B+B, opgericht in 1977, is een  ontwerpbureau met een sterke eigen ontwerpmethodiek. De vaste kern bestaat uit landschapsarchitecten, stedenbouwkundigen, architecten, cultuurtechnici en kunstenaars.  Kennis en ervaring wordt vanuit verschillende invalshoeken in één opgave gecombineerd.

Uiteenlopende projecten

Het bureau heeft veel projecten in Nederland, maar ook daarbuiten. “We hebben onder meer een park gerealiseerd in Potsdam en de tuin rond het Nederlandse paviljoen op de Expo 2000 in Hannover”, aldus Jeanette. “Zo kan ik nog veel meer voorbeelden opnoemen. Als projectleider ben ik zelf momenteel betrokken bij de inrichting van de buitenruimte rond het station van Arnhem en de aanpalende ruimte aan het spoor. Maar ook bij de herinrichting van het stadshart van Nieuwegein. Dat project loopt  alweer tien jaar.”

Project Nieuwegein

Project Nieuwegein behelst onder meer een nieuw theater, stadhuis en wooncomplexen met commerciële en winkelruimtes in de plint. Het stadshart is grotendeels onderkelderd met een parkeergarage. “De openbare ruimte beslaat hier zo’n 6,5 hectare en is hoofdzakelijk voetgangersgebied”, vertelt Jeanette. “Verschillende pleinen en een promenade langs het water bijvoorbeeld. Zorgvuldige detaillering en materialisering ondersteunen het ontwerp. Het meubilair vormt een familie in vormgeving; houten banken en stoelen worden zowel vrij als geïntegreerd in boombakken en op trappen toegepast. We zochten naar een type bank dat hiervoor geschikt zou zijn. Zo kwamen we bij Erdi terecht.”

Canapé-meubilair van Erdi

Bureau B+B kende Erdi onder andere van de verkeerstechniek.  Jeanette: “De promotie van hun Canapé-meubilair had onze aandacht getrokken. We zijn met ze om de tafel gaan zitten om te kijken of we op basis daarvan meubilair en specials konden realiseren, die pasten in onze ontwerpen. Banken die in trappartijen konden worden geïntegreerd bijvoorbeeld. Erdi slaagde er perfect in onze wensen te vertalen naar pasklare oplossingen; de eerste banken worden dit jaar geplaatst.

Aanspreekpunt

Jeanette komt met alle aspecten van een project in aanraking: “Als projectleider ben je het aanspreekpunt voor de opdracht- gever. Je bewaakt de inhoud en voortgang, je bent verantwoordelijk voor het budget, de planning, kortom het hele proces. Goede coördinatie is ook cruciaal; het projectteam bestaat uit mensen uit allemaal verschillende disciplines.”

‘Een collectief talent 1977-2010’

Ter gelegenheid van het 33-jarige bestaan van Bureau B+B, verschijnt eind november het boek ‘Een collectief talent 1977-2010’. Het boek bevat onder meer een analyse van 33 jaar bureaucultuur, tekentechnieken en beplantingsplannen, maar ook de achtergronden van 50 gerealiseerde projecten. ‘Een collectief talent 1977-2010’ wordt geschreven door Marinke Steenhuis en vijf gastauteurs en uitgegeven door NAI uitgevers.